Preskoči na glavno vsebino

Novice

Kaj moramo vedeti o raku na materničnem vratu?

| Novice
Rak materničnega vratu

Povzetek prispevka Sonje Lepoša, zdravnice specialistke ginekologije in porodništva v oddaji Za zdravje, 16.5.2022

Rak na materničnem vratu lahko preprečimo

Rak na materničnem vratu je izjema med raki, saj o njem vemo dovolj, da ga lahko skoraj v celoti preprečimo.

Povzroča ga okužba s humanim papiloma virusom oziroma na kratko HPV virus. Ta virus je najpogostejša spolno prenosljiva bolezen, prenašajo pa ga tako moški kot ženske. Od okužbe s HPV do razvoja predrakavih in rakavih sprememb mine navadno več let. Obstaja več podvrst oziroma genotipov tega virusa in le nekateri lahko povzročijo razvoj rakaste bolezni. Te imenujemo visoko rizični tipi.

Nekateri izmed podtipov teh virusov povzročajo genitalne bradavice. Večina žensk, ki imajo spolne odnose, se vsaj enkrat okuži s tem virusom a okužba v 80 do 90% spontano izzveni v enem do dveh letih. V 10 do 20% pa okužba vztraja in virus poškoduje celice materničnega vratu tako da se začnejo nenadzorovano deliti kar lahko pripelje do razvoja raka. Zdravila za okužbo s HPV ni, prav tako nas pred okužbo s tem virusom ne zaščiti niti uporaba kondoma, ker je virus prisoten širše in ne samo po spolovilu. Imamo pa v Sloveniji od leta 2007 na voljo cepivo, ki uspešno prepreči okužbo z nekaterimi podtipi HPV virusa (tudi pred najnevarnejšimi).

S cepljenjem pred izpostavitvijo okužbi (torej pred začetkom spolnih odnosov) lahko preprečimo 70 do 90% raka na materničnem vratu, 50 do 85% predrakavih sprememb na materničnem vratu ter med 20 do 90% drugih s HPV povezanih rakov spolovil, rakov zadnjika in ustne votline.

Od leta 2009 je cepljenje brezplačno za vse deklice v šestem razredu osnovne šole in od leta 2021 tudi za vse dečke v šestem razredu osnovne šole. Precepljenost deklic v šestem razredu je v zadnjih letih dosegla 60% s čemer se uvrščamo v evropsko povprečje.

Kljub cepljenju pa so še vseeno potrebni in priporočljivi redni ginekološki pregledi z odvzemom brisa materničnega vratu.

Program ZORA

Leta 2003 je Slovenija uvedla državni program ZORA preko katerega se aktivno vabi na odvzem brisa vse ženske med dvajsetim in štiriinšestdesetim letom starosti. Če so brisi normalni, se jih odvzema vsake tri leta.

Koraki mojega zivljenja zora

Letno zboli za tem rakom pri nas okoli 120 žensk. Tudi umrljivost zaradi te vrste raka se je drastično zmanjšala, tako da Slovenija spada med države z najmanjšim bremenom tega raka v Evropi, najuspešnejša pa je Finska.

Pot ženske skozi program ZORA poteka najprej s presejalnim brisom materničnega vratu na katerega se vabi ženske po dvajsetem letu starosti. Če izvid ni normalen (je torej patološki), žensko povabimo na ponovni pregled in ponovni
odvzem brisa. Če pa je izvid brisa zelo slab jo povabimo že kar na nadaljnjo diagnostično obravnavo t.i. kolposkopijo. Nekateri ginekologi to preiskavo opravijo sami, drugi žensko napotijo na sekundarni nivo (bolnišnico). Pri tej preiskavi se odščipne majhne koške materničnega vratu in se jih pošlje na patohistološko preiskavo, pri kateri se bolj jasno vidi za kakšne spremembe gre. Če ta pregled pokaže, da gre za predrakavo spremembo ali celo rak, se žensko napoti na kirurško zdravljenje.

V diagnostiki uporabljamo tudi test na HPV virus. Negativen rezultat HPV testa pomeni manjše tveganje za razvoj raka na materničnem vratu.

Letno zaradi programa ZORA odkrijemo in zdravimo okoli 1600 predrakavih sprememb materničnega vratu ter s tem učinkovito preprečujemo RMV. Odzivnost je nekje 70%, čeprav se kaže določen upad zaradi pandemije covida-19, ko se določen odstotek žensk ni odzval vabilom.

Odzivnost žensk v Prekmurju je žal slabša od slovenskega povprečja in je znašala med leti 2017 in 2020 okoli 65%, ko je celo upadla za 4% glede na prejšnje 3-letno obdobje.

Za zaključek

Slovenija s programom ZORA že dosega dva od treh ciljev, ki so nujni za eliminacijo raka na materničnem vratu (70% udeležba žensk in učinkovito zdravljenje predrakavih in rakavih sprememb pri več kot 90% žensk).

Svetovna zdravstvena organizacija je tako Slovenijo zaradi dobrih rezultatov programa ZORA prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi doseže eliminacijo RMV. Za dosego tega cilja pa bomo morali izpolniti še tretji cilj, to je povečati precepljenost proti HPV na 90%.