Skip to main content

Obvestila

Poenotena priporočila za ravnanje ob pojavu okužbe s Covid-19 z drugimi okužbami dihal

| Obvestila

Glede na navodila Ministrstva za zdravje in sklepom epidemiološke stroke v Sloveniji se od 1. aprila 2023 Covid-19 obravnava enako kot druge okužbe dihal in so javna zdravstvena priporočila v zvezi s Covid-19 poenotena s priporočili za ravnanje ob drugih okužbah dihal.

V primeru znakov Covid-19 (nahod, glavobol, bolečina v mišicah in sklepih, povišana telesna temperatura…) pacient ostane doma in se testira s testom iz lekarne. Osebe iz ogrožene skupine bolnikov in starejši za navodila pokličejo izbranega osebnega zdravnika. V primeru potrjene okužbe z virusom SARS-CoV-2, pacienti ostanejo doma in ravnajo enako, kot v primeru drugih bolezni dihal oz. ravnajo v skladu z navodili zdravnika.

Strokovnjaki drugi poživitveni odmerek pri cepljenju proti Covid-19 trenutno priporočajo predvsem: 

osebam s povečanim tveganjem za težji potek bolezni (posebej ranljivi kronični bolniki), oskrbovancem domov za starejše in vsem, ki so stari 60 let in več, še posebej pa vsem, starim 80 let in več.

Osebam, ki so prejele osnovno cepljenje, se za podaljšanje zaščite priporoča prvi poživitveni odmerek.

Ker se od 1. aprila 2023 naprej v skladu s sklepom epidemiološke stroke v Sloveniji bolezen Covid-19 obravnava enako kot druge okužbe dihal, je bolniško nadomestilo obolele osebe, ali za nego obolele osebe enako nadomestilu za odsotnosti zaradi drugih bolezni.

Hitri antigenski test (HAGT) in PCR testi ter samoplačniški PCR testi se bodo od 6. aprila 2023 izvajali po presoji zdravnika v Ambulanti Covid-19.

Na bris pacienta naroči zdravnik  v delovnem času ambulante na elektronski naslov: ambulanta.covid19@zd-ms.si.

Uporaba zaščitnih mask je v prostorih ZD Murska Sobota za paciente in zaposlene PRIPOROČLJIVA.

Za osebe z znaki/simptomi respiratornih obolenj je uporaba zaščitne maske OBVEZNA.