Skip to main content

Novice

Prenovili smo najstarejšo zgradbo našega zdravstvenega doma

| Novice
Prenovljena zgradba ZD MS

Končana obnova najstarejše zgradbe

V pomladnih in poletnih mesecih je potekala obnova ostrešja in ostala nujna vzdrževalna dela na naši najstarejši zgradbi, ki šteje častitljivih devetdeset let.

Pogled v zgodovino

Zaradi slabih socialno ekonomskih in higienskih razmer so se v Prekmurju med obema vojnama pogosto pojavljale epidemije nalezljivih bolezni, predvsem tuberkuloze in trahoma. Še posebej slednji je v regiji bil močno razširjen in je posledično povzročal veliko težav.

Trahom so začeli v Pomurju sistematično odkrivati in zdraviti leta 1925, ko je bila vzpostavljena postaja za preprečevanje trahoma. V letu 1927 je postaja prešla pod Higienski zavod v Ljubljani. Za vodjo razvoja proti trahomskega dela v Prekmurju je bil imenovan dr. Jože Pečan. V začetku leta 1931 je bila v Murski Soboti ustanovljena Centralna proti trahomska ambulanta. Za direktorja je bil imenovan dr. Jože Pečan. Ambulanta je opravila pomembno delo na področju preprečevanja trahoma, saj je bilo v obdobju od leta 1930 do 1936 opravljenih približno 120.000 pregledov.

zdms stara zgradba 1931Avtor: Vekoslav Kramarič, Vir: Etnografski muzej

V istem obdobju, na začetku leta 1931, se je začela gradnja murskosoboškega zdravstvenega doma. Gradnja je bila v grobem končana že ob koncu istega leta. V sklopu novega in za tedanje čase sodobnega zdravstvenega doma so delovali proti trahomski oddelek, proti tuberkulozni oddelek, otroški dispanzer, šolska
poliklinika, splošna zdravstvena posvetovalnica, narodno-zdravstvena šola in javno kopališče.