Preskoči na glavno vsebino

Programi

Priprava na porod in starševstvo

Program Priprava na porod in starševstvo je namenjen bodoči materi in bodočemu očetu oziroma spremljevalcu. Udeležba na pripravah na porod in starševstvo je brezplačna.

Kje se izvaja?
Dispanzer za ženske (predavalnica)

Kako se vključite?
Vabilo prejmete po pošti, urnik za nadaljnja srečanja pa prejmete na prvem predavanju, ko potrdite svojo prisotnost.

tim priprava na porod in starsevstvoTim - Priprava na porod in starševstvo

Koordinatorica programa priprava na porod in starševstvo: Polonca Juričinec, dipl. bab. T: 02 534 13 34

Srečanja potekajo po sklopih:

1. UVODNO PREDAVANJE (ZGODNJA NOSEČNOST): do 18. tedna nosečnosti.

Trajanje: 120 do 180 minut.

Izvajalci/predavatelji: specialist ginekologije in porodništva, diplomirana babica, specialist otroškega in preventivnega zobozdravstva, kineziolog/fizioterapevt in diplomirani zdravstvenik.

Teme: fiziološki potek nosečnosti, tegobe v nosečnosti, zdravstvene pravice, prehrana, gibanje, spolnost, ustno zdravje, prometna varnost, kajenje, alkohol, prepovedane droge in socialne pravice.

2. (POZNA NOSEČNOST): od okvirno 28. do 35. tedna nosečnosti.

Trajanje: 5 x 120 do 180 minut.

Izvajalci/predavatelji: diplomirana babica, diplomirana medicinska sestra, psiholog, diplomirani zdravstvenik.

Teme: znanilci poroda, odhod v porodnišnico, sprejem v porodnišnico, lega ploda, potek poroda po posameznih porodnih dobah, zgodnje poporodno obdobje v porodni sobi, doživljanje poroda, vloga očeta pri porodu, vrste porodov, porodna bolečina, lajšanje bolečine, tegobe, nevšečnosti in zapleti pri ženski, spremembe pri ženski, duševno zdravje žensk po porodu, odnosi v družini ob rojstvu novorojenčka, vloga očeta, sorojenci, odnosi v družini, spolnost po porodu, laktacija in dojenje raba prilagojenega mleka, pomen dojenja, fiziologija dojenja, spretnosti dojenja, posebnosti pri dojenju, razvoj in potrebe dojenčka, nega otroka in »rokovanje« z otrokom, pripomočki in oprema za nego otroka – poudarek na varni opremi, ukrepi v primeru nujnih stanj pri otroku, partnerski odnos, prehrana doječe matere in prvo uvajanje hrane pri otroku.

Več informacij najdete na: http://zdaj.net/nosecnost/