KAJ JE PORTAL zVEM?

Portal zVEM ponuja varen dostop do storitev eZdravja. Storitve eZdravja so eRecept, eNaročanje in Centralni register podatkov o pacientu. Za dostop do vseh storitev je potrebno imeti kvalificirano digitalno potrdilo ali z mobilno identiteto smsPASS.

Do portala eZVEM se dostopa preko povezave https://zvem.ezdrav.si/domov.
Na portalu zVEM lahko pacient najde izdane napotnice, izdane recepte in izdane dokumente, kot npr. izvide specialističnih pregledov, ipd. Preveri lahko tudi podatke o svojem zavarovanju, podatke o bolniških staležih, naroči novo kartico ZZZS,…

Prav tako lahko najde potrdilo o cepljenju proti COVID-19 in seznam opravljenih testiranj (PCR in hitrih antigenskih testov) tako v slovenskem kot tudi v angleškem jeziku.

Za dostop do portala zVEM se uporablja sistem SI-PASS Državnega centra za storitve zaupanja. SI-PASS omogoča prijavo s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa prijavnega sistema SMS-pass, dostopen na povezavi https: https://www.si-trust.gov.si/sl/digitalna-potrdila/fizicne-osebe/

Za pridobitev spletnega potrdila potrebujete osebni dokument. Zahtevek za pridobitev spletnega kvalificiranega digitalnega potrdila za fizične osebe je dostopen na povezavi https://www.si-trust.gov.si/sl/obrazci/sigen-ca/sl/fizicne-osebe/zahtevek-za-pridobitev-spletnega-kvalificiranega-digitalnega-potrdila-za-fizicne-osebe/

Vlogo lahko podate osebno oz. ustno na prijavni službi SIGEN-CA na upravni enoti  ali z natisnjenim zahtevkom. Pred obiskom prijavne službe na upravni enoti preverite na kateri lokaciji upravne enote je možno oddati zahtevek za digitalno potrdila SIGEN-CA za fizične in ali se je potrebno predhodno naročiti. Če ste imetnik obstoječega potrdila, lahko dva meseca pred potekom oddate e-zahtevek za ponovno pridobitev potrdila.

Za popolno mobilnost oz. lažjo prijavo v SI-PASS uporabite mobilno identiteto smsPASS. Vse kar potrebujete je telefonska številka in telefon, ki sprejema kratka sporočila ter katerokoli napravo, ki je povezana v internet (osebni računalnik, tablica, pametni telefon,…). Mobilno identiteto smsPASS lahko pridobijo osebe, ki imajo slovensko davčno številko in EMŠO.

Več o mobilni identiteti sms-PASS si lahko preberete na povezavi https://www.si-trust.gov.si/sl/si-pass/mobilna-identiteta/

Spletna digitalna potrdila SIGEN-CA, namenjena fizičnim osebam, so brezplačna. Prav tako je brezplačna pridobitev in uporaba smsPASS-a.

Navodila za prijavo v zVEM so na voljo na strani: https://zvem.ezdrav.si/navodila-za-prijavo

Pomoč uporabnikom, ki imajo težave pri prijavi, je na voljo tudi telefonska številka 080 72 99.

 

POTRDILO O OPRAVLJENEM CEPLJENJU PROTI COVID-19

Vsi pacienti v Ambulanti za cepljenje Zdravstvenega doma Murska Sobota prejmejo neposredno po cepljenju brezplačno potrdilo/kartonček o cepljenju, na katerem je zapisan termin cepljenja z obema odmerkoma cepiva, vrsta cepiva in serija cepiva. Opravljeno cepljenje proti COVID-19 pa se lahko zabeleži tudi v Knjižico o cepljenju.

V kolikor pacient želi potrdilo o opravljenem cepljenju iz Elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju – eRCO (gre za potrdilo v slovenskem in angleškem/italijanskem/madžarskem jeziku), je le-to vsem pacientom dostopno brezplačno na Portalu zVEM (https://zvem.ezdrav.si/-/potrdilo-o-cepljenju-covid-19) s pomočjo digitalnega potrdila ali smsPASS-a.

V kolikor pa si pacient sam ne more pridobiti potrdila o opravljenem cepljenju, ga lahko pridobi v ambulanti za cepljenje.

.

POTRDILO O PREBOLELEM COVID-19

Pacienti po opravljenem testiranju na SARS-CoV-2 oz. po opravljenem brisu PCR ali HAGT prejmejo rezultat izvida preko SMS sporočila iz centralnega sistema za obveščanje NIJZ.

Pacient lahko dokazuje, da je prebolel COVID-19 s pozitivnim  izvidom po klasični PCR metodi ali izvidom hitrega antigenskega testa (HAGT) z uporabo spletnega portala zVem https://zvem.ezdrav.si/-/seznam-testiranj-na-covid-19-na-portalu-zvem-na-voljo-tudi-v-anglescini, kjer si izvid  natisne brezplačno.

Spletni portal zVEM je enotni sistem obveščanja o rezultatih testiranja COVID-19, kjer lahko posameznik na portalu zVEM pod zavihkom  eDokumenti preveri rezultate testiranja. Za   uporabo je potrebno imeti  digitalno potrdilo ali smsPASS.

Portal zVEM nudi možnost izpisa potrdila o rezultatu testiranja tudi v angleškem jeziku po preklopu jezika na angleščino, v izbiri na dnu strani desno in po izbiri »Seznam testiranj na COVID-19« https://zvem.ezdrav.si/-/seznam-testiranj-na-covid-19-na-portalu-zvem-na-voljo-tudi-v-anglescini.

V primeru, da pacient ni bil testiran in nima bolniškega lista,  mora prebolelo okužbo s COVID-19 s pisnim potrdilom potrditi njegov izbrani osebni zdravnik, ko ga je kontaktiral v času, ko je zbolel za COVID-19. Namreč, izdaja potrdila o prebolelem COVID-19 je v pristojnosti strokovne presoje izbranega osebnega zdravnika, ki na podlagi zdravstvenih podatkov zavedenih v zdravstveni dokumentaciji  (ambulantnem kartonu)  npr.  simptomi sumljivi za COVID-19, epidemiološki podatki, ali naveden tesen stik z osebo s potrjenim COVID-19,… omogočajo tudi časovno opredelitev, kdaj je pacient prebolel COVID-19.

Za izdajo potrdila o prebolelem COVID-19 ni dovolj izključno pozitiven izvid protiteles na SARS-CoV-2, saj trenutni serološki testi niso dovolj zanesljivi za presojo kužnosti ali zaščiti posameznika pred ponovno okužbo, prav tako ne omogočajo časovne opredelitve, kdaj je pacient bil v stiku s virusom SARS-CoV-2.

Izdaja zdravniškega potrdila o preboleli okužbi s COVID-19 v slovenskem ali angleškem jeziku s strani izbranega osebnega zdravnika je samoplačniška storitev, zato se le-to plača po veljavnem ceniku ZD Murska Sobota v znesku 20,00 EUR.

Zdravstveni dom Murska Sobota
Direktorica
Edith Žižek Sapač, dr.med.spec.