jpgObvestilo - Cepljenje proti gripi 2020/21

pdfOsnovne informacije o cepljenju proti gripi 2020/21 - NIJZ

V ponedeljek 19.10.2020 začnemo v ZD Murska Soboto cepiti proti sezonski gripi. Ker je pomembno, da se čim več ljudi zaščiti proti gripi s cepljenjem, smo glede na epidemiološko situacijo  vzpostavili Ambulanto za cepljenje proti gripi, ki se nahaja v Dispanzerju za otroke, šolske otroke in mladino, v prostorih posvetovalnice.

Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi bred boleznijo. Še posebej je priporočljivo za kronične bolnike, starejše od 65 let, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 leta starosti), nosečnice, osebe z izjemno povečano telesno težo ter osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na drugo osebo, še posebej to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Ambulanta za cepljenje proti gripi

Ambulanta za cepljenje proti gripi se nahaja v Dispanzerju za otroke, šolske otroke in mladino, v prostorih posvetovalnice. Vhod v ambulanto je z dvoriščne strani.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe z negativno epidemiološko anamnezo, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba  kirurške maske ter razkuževanje rok.

Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti na telefonski številki 041 396 382 ali 041 644 918, v ordinacijskem času ambulante.

Ordinacijski čas ambulante:

PONEDELJEK: 7.30 – 14.30 ure

TOREK: 15.00 – 19.30 ure

SREDA: 7.30 – 14.30 ure

ČETRTEK: 15.00 – 19.30 ure

PETEK: 7.30 – 14.30 ure

ODMOR MED DELOM V DOPOLDANSKEM ČASU OD 10.00 DO 10.30

ODMOR MED DELOM V POPOLDANSKEM ČASU OD 16.00 DO 16.30

Center za duševno zdravje odraslih, ki deluje v sklopu ZD Murska Sobota, je izdal zloženko z naslovom Psihološki in drugi nasveti ali Kako premostiti obdobje koronavirusa, ki si jo lahko ogledate na spodnji povezavi:

pdfPsihološki in drugi nasveti

 

M.Sobota, 12.3.2020

Sporočili smo vam, da smo z 11.3.2020 spremenili lokacijo vstopne točke za odvzem brisa pri sumu na okužbo z virusom COVID-19 za našo regijo (področje, ki ga pokrivajo ZD Murska Sobota, ZD Lendava, ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona).

Skupna vstopna točka v naši regiji je od 11.3.2020 ZD Murska Sobota, Grajska 24 (prostori bivše Patronažne službe in zabojnik - vhod s Kopališke ulice).

Opažamo, da ljudje sami brez predhodne najave in upoštevanja navodil prihajajo na mesto odvzema brisa. Ponovno pozivamo vse, da se dosledno držijo spodaj navedenih navodil.

Pacient s sumom na okužbo z virusom COVID-19 mora najprej kontaktirati IOZ (izbranega osebnega zdravnika) ali dežurno službo, ta kontaktira epidemiologa , ki mu poda nadaljnja navodila.

O napotitvi pacienta na vstopno točko je potrebno le to predhodno obvestiti na telefonsko številko 025123804. Pooblaščena oseba kontaktira napoteno osebo in ji da natančna navodila o načinu in času prihoda na vstopno točko za odvzem brisa v ZD Murska Sobota, Grajska 24.

Po končanem postopku pregleda in odvzema brisa se osebo po odločitvi zdravnika pošlje v domače okolje z navodili do prejema izvida oz. napoti v bolnišnico.

Osebe, ki so pozitivne na okužbo s COVID-19, se obravnava v skladu z epidemiološkimi navodili.


Lep pozdrav
Edith Žižek Sapač, dr.med.spec,
direktorica

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust,
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja,
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo,
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Navodila - higiena kaslja

Navodila - higiena rok

Dodatne informacije o bolezni lahko najdete na spodnjih povezavah:

Koronavirus COVID-19 (Portal GOV.SI)

Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije (NIJZ)

 

Obveščamo vas, da je v prostorih Dispanzerja za ženske v Zdravstvenem domu Murska Sobota začela delovati Svetovalnica za mladostnice.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota s 1.11.2019 prične delovati specialistična parodontološka ambulanta, ki jo izvaja Sara Brinar, dr.dent.med., spec. parodontologije.

Delovni čas ambulante in ostale informacije so dosegljive na spodnji povezavi:

 

6.1.2020 je v Bakovcih, na Soboški ulici 17, pričela delovati nova ambulanta družinske medicine ter splošna zobna ambulanta, v kateri bosta delovala specialistka družinske medicine Andreja Čičak in zobozdravnik Sašo Ternar.

Delovni čas in ostale informacije splošne ambulante je objavljen na tej povezavi, splošne zobne ambulante pa na tej povezavi.

 

Ob svetovnem dnevu hipertenzije bomo v petek, 17.5.2019 izvajali meritve krvnega tlaka med 8.00 in 12.00 uro v avli splošnih ambulant Zdravstvenega doma Murska Sobota.
 
Prisrčno vabljeni.
Zdravstveni dom Murska Sobota razpisuje 175 delavnic in svetovanj za promocijo zdravja med zaposlenimi (teme: zdrav življenjski slog, prehrana, gibanje, tehnike sproščanja, stres, dejavniki tveganja).

Delavnice in svetovanja bodo na sedežu delodajalcev izvajali strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Murska Sobota in so za delodajalce in zaposlene brezplačne. Kandidirajo lahko vsi delodajalci, ki delujejo na področju občin, ki jih ZD Murska Sobota pokriva. Rok za prijavo je 15. 7. 2019.

Aktivnost poteka v sklopu projekta »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih« in je financiran s strani Ministrstva za zdravje in Evropskega socialnega sklada. Cilj projekta je preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.
 
Namen: Promocija zdravja med zaposlenimi.
Obseg: 175 delavnic in svetovanj (zdrav življenjski slog, prehrana, gibanje, tehnike sproščanja, stres, dejavniki tveganja).
Prijave in informacije:
Rok: 15. 7. 2019 oziroma do zapolnitve razpisanih mest.
Prijave zbira vodja Centra za krepitev zdravja Murska Sobota,
Sandra Gaber Flegar na: sandra.gaber-flegar@zd-ms.si ali
po telefonu 030 641 514.
Termin: Delavnice in svetovanja so na voljo do konca leta 2019.
Kdo lahko kandidira: Kandidirajo lahko vsi delodajalci, ki delujejo na področju občin, ki jih ZD Murska Sobota pokriva (Murska Sobota, Beltinci, Cankova, Tišina, Grad, Hodoš, Šalovci, Gornji Petrovci, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci).
eu projekt 
 
 
Seznam razpisanih delavnic in kratka vsebina:
RAZPISANE DELAVNICE
(najmanj 10 udeležencev / skupino) 
ŠTEVILO RAZPISANIH DELAVNIC 
ZDRAVO ŽIVIM (1 x 120 minut)
Vsebina:
• Zdrava izbira in priprava hrane
• Varna, zdravju koristna telesna dejavnost
• Kako prenehati kaditi in kako ostati nekadilec
• Odgovorno uživanja alkohola
• Praktični načini za obvladovanje stresa v vsakdanjem življenju
• Kako prepoznati in obvladati depresijo in tesnobo
• Kako preprečiti nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni
 60
ALI SEM FIT? (1 x 120 minut)
Vsebina:
• Informacije o telesni zmogljivosti
• Svetovanje glede ustrezne telesne dejavnosti
 45
ZVIŠAN KRVNI TLAK (1 x 90 minut)
Vsebina:
• Informacije o normalnih in mejnih vrednostih krvnega tlaka
• Pomen normalnih vrednosti za zdravje
• Kako pravilno meriti krvni tlak in kdaj je smiselno meriti krvni tlak
• Dejavniki tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka
• Znanje in podpora za spreminjanje življenjskih navad, ki negativno vplivajo na krvni tlak
 10
ZVIŠANE MAŠČOBE V KRVI (1 x 90 minut)
Vsebina:
• Kaj je holesterol, katere so ciljne vrednosti krvnih maščob
• Dejavniki tveganja za nastanek zvišanih maščob v krvi
• Vpliv življenjskega sloga na maščobe v krvi
• Prehranska priporočila pri zvišanih vrednostih
 10
ZVIŠAN KRVNI SLADKOR (1 x 90 minut)
Vsebina:
• Kaj je motena toleranca za glukozo
• Kaj se zgodi v telesu, da se krvni sladkor dvigne nad normalne vrednosti
• Preventivno ravnanje in prehrana
 9
SLADKORNA BOLEZEN TIPA 2 (1 x 90 minut)
Vsebina:
• Kaj je sladkorna bolezen tipa 2
• Potek zdravljenja
• Kako lahko obvladujem sladkorno bolezen?
• Preventivno ravnanje
 15
ZDRAVO JEM (1 do 4 x 90 minut – odvisno od potreb)
Vsebina:
• Znanje o zdravi prehrani in njenem pomenu za zdravje
• Veščine za postopno uvajanje sprememb v svoje prehranjevanje
6
Zdravniška zbornica Slovenije je objavila tudi natečaj za medicinski dosežek leta pomurske regije. Na razpis so prejeli sedem prijav in med temi je strokovna komisija zdravnikov dvema podelila enako število točk. V kategoriji Medicinski dosežek leta 2018 sta tako dva zmagovalca. To sta:
 • Medresorsko sodelovanje v izvajanju zobozdravstvene preventive in izvajanja sanacije zobovja za otroke v splošni anesteziji (Boris Egić, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, ZD Murska Sobota, Specialistična ambulanta za otroško in preventivno zobozdravstvo (v timu z Zobozdravstveno vzgojo in preventivo)
 • Zgodnje odkrivanje srčnega popuščanja pri prebivalcih mesta Murska Sobota (Prof. dr. Mitja Lainščak, dr. med., doc. dr. Jerneja Farkaš - Lainščak, dr. med., spec. javnega zdravja, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Odsek za kardiologijo internega oddelka in Pedagoška in znanstveno-raziskovalna dejavnost)
Dr. Egiču in njegovi ekipi iskreno čestitamo!
 
Povezava: Vestnik
 
 

V Zdravstveni postaji Beltinci je s 1.12.2017 pričela delovati antikoagulacijska ambulanta, ki jo izvaja Suzana Makoter, dr.med.spec. ob ponedeljkih od 10.00 do 12.00 ure in ob četrtkih od 14.30 do 16.30 ure.

Zdravstveni dom Murska Sobota zagotavlja svojim pacientom spremljanje antikoagulacijskega zdravljenja v treh antikoagulacijskih ambulantah:

 • v Zdravstvenem domu Murska Sobota, ki jo izvaja Majda Cipot, dr.med.,
 • v Zdravstveni postaji Gornji Petrovci, ki jo izvaja Marjeta Benko Šbüll, dr.med.spec.,
 • v Zdravstveni postaji Beltinci, ki jo izvaja Suzana Makoter, dr.med.spec.

Ambulanta za vodenje antikoagulantnega zdravljenja zagotavlja spremljanje in prilagajenje antikoagulacijskega zdravljenja z antikoagulantnimi zdravili, to je z zdravili, ki preprečujejo nastajanje krvnih strdkov.

Namenjena je bolnikom z atrijsko fibrilacijo, umetnimi srčnimi zaklopkami in po prebolelih globokih venskih tombozah in pljučnih embolijah.

Dostop do specialista družinske medicine s specialističnim znanjem za vodenje antikoagulacijskega zdravljenja je omogočen z napotnico osebnega izbranega zdravnika.


Delovni čas:

 Dežurstvo med vikendi in prazniki za vse paciente poteka od 8:00 ure do 12:00 ure, v Zdravstvenem domu Murska Sobota.


Naslov: Grajska ulica 24, 9000 Murska Sobota


Hvala za razumevanje.

Z vrhunsko opremljenimi reševalnimi in sanitetnimi vozili ter visoko usposobljenim zdravstvenim osebjem (NPK -nacionalna poklicna kvalifikacija) opravljamo vse vrste reševalnih prevozov.

Izvajamo nenujne reševalne prevoze s spremstvom zdravstvenega tehnika, sanitetne in dializne reševalne prevoze v zdravstvene in socialne ustanove znotraj regije in v zdravstvene ustanove izven regije (UKC Ljubljana, UKC Maribor, Bolnišnica Golnik, Bolnišnica Valdoltra...)

 • Poskrbimo da prevoz poteka strokovno
 • Zdravstveno dokumentacijo vam pomagamo urediti na sprejemnem okencu in obvestimo zdravstveno osebje, da ste pripeljani.
 • Ves čas smo z vami na vezi in vam poskušamo urediti najhitrejši prevoz za nazaj domov.
 • Za vas lahko naročimo tudi prihodnje prevoze...


Vse prevoze lahko naročite na eno izmed naslednjih številk:

 02 5341 385   ;   02 5341 326   ;   051 374 648   ;   080 73 19

Dispečer vas bo prijazno sprejel in vam strokovno pomagal pri naročilu reševalnega prevoza.


Za prevoz potrebujete veljavni Nalog za prevoz, ki vam ga izda zdravnik, če ugotovi, da ste do prevoza z reševalnim vozilom opravičeni.
Za kvalitetno izvedbo naročila potrebujemo določene podatke. Vsi podatki so na nalogu za prevoz, zaradi tega ga imejte ob naročilu pri sebi.

 1. Podatki o klicatelju - Potrebujemo vaš priimek in ime ter telefonsko številko na kateri boste dosegljivi za dodatna vprašanja ali druga obvestila.

 1. Relacija prevoza - Potrebujemo ulico, hišno številko, kraj in nadstropje, kjer bomo bolnika/varovanca prevzeli ter naslov kamor ga bomo peljali.

 1. Podatki o bolniku/varovancu - Ime in priimek bolnika/varovanca in morebitne posebnosti, ki jih moramo upoštevati (ima svoj invalidski voziček, je na kisiku,...)

 1. Podatki o nalogu - Včasih bomo potrebovali tudi podatke, ki jih je zdavnik napisal na nalog za prevoz.

 1. Datum prevoza - Zaradi lažjega planiranja vas prosimo, da nas pokličete vsaj 1 dan pred željenim prevozom. Povejte nam dan in uro kdaj nas potrebujete oz. imate pregled.

 

Referenčna ambulanta je naziv za ambulanto družinske medicine, kjer poleg zdravnika in srednje medicinske sestre sodeluje tudi diplomirana medicinska sestra. Področje njenega dela je preventivna dejavnost, zdravstvena vzgoja in spremljanje bolnikov s kroničnimi obolenji : astmo, kronično obstruktivno pljučno boleznijo, sladkorno boleznijo in povišanim krvnim pritiskom. Cilj referenčne ambulante je delitev dela, celostna obravnava pacientov in zadovoljni ter osveščeni pacienti.


1. Uvod

Področje družinske medicine je v svojem razvoju doseglo raven, ko je potrebna nujna nadgradnja, da ostane temeljni nosilec zdravstvenega varstva.

Dostopnost AED-jev je v krajih, ki so od strokovne medicinske pomoči krajevno oz. časovno nekoliko oddaljeni, izrazitega pomena. Ravno zato je pomembno, da so AED-ji nameščeni na javnih mestih in dostopni vsakomur. Z namenom, da omogočimo stalno dostopnost AED naprave vsakomur, smo se v našem zavodu odločili za namestitev AED naprave na javno dostopno mesto. Da smo zagotovili pravilno in nemoteno delovanje AED naprave, smo jo bili primorani zaščititi pred vremenskimi in drugimi vplivi okolja. Zdravstveni dom Murska Sobota je skupaj z donatorji kupil in namestil AED omarice, ki so opremljene z udarno ključavnico, ogrevane, ponoči osvetljene in varovane z zvočnim alarmom. AED omarice in AED naprave smo namestili v mesecu novembru.

Namestili smo jih v krajih, kjer imamo dislocirane enote ter ni javno dostopnih AED naprav:

 Občina Beltinci – nameščena na ZP Beltinci

 Občina Moravske Toplice – nameščena na SA Martjanci

 Občina Gornji Petrovci – nameščena na ZP Gornji Petrovci

 Občina Rogašovci – nameščena na Kulturno dvorano občine Rogašovci

V naslednjih dneh se predvideva namestitev javno dostopne AED naprave na stavbo SA Prosenjakovci. Kraji, kjer imamo dislocirane enote in je lokalna skupnost sama poskrbela za javno dostopne AED naprave:

Občina Puconci – nameščena na občinsko stavbo (sedež občine)

Občina Kuzma – nameščena na Dom starejših Kuzma

Občina Grad – nameščena na občinsko stavbo (sedež občine)

Občina M. Sobota (KS Rakičan) – nameščena na SZŠ M. Sobota