Uporabnike laboratorijskih storitev obveščamo, da bomo z dnem 25.1.2O21 začeli z določanjem SARS CoV 2 IgG (Imunoglobulin G) protiteles.

Preiskava se bo izvajala kot samoplačniška storitev, cena preiskave je 30,00 eur.

Odvzem krvi za določitev SARS CoV 2 IgG protiteles se bo izvajal od ponedeljka do petka med 11.00 in 13.00 uro v Centralnem laboratoriju ZD Murska Sobota.

Testiranje lahko opravi vsak, ki ne kaže znakov okužbe (vročina, suh kašelj, težko dihanje, nahod,...). Preiskovanci naj s sabo prinesejo zdravstveno kartico. Pred odvzemom krvi in obravnavo v laboratoriju bodo morali izpolniti vprašalnik za preverjanje zdravstvenega stanja pacientov pred obravnavo v ambulanti. Po odvzemu krvi bodo prejeli račun in informacijo, kdaj lahko prevzamejo izvid. Račun bodo plačali na blagajni zavoda, kjer bodo prejeli potrdilo o plačilu s katerim se bodo oglasili v laboratoriju in izvid prevzeli.

S preiskavo določamo prisotnost SARS CoV 2 IgG protiteles, ki se v organizmu tvorijo po okužbi ali stiku organizma s koronavirusom Covid-19.

Z določanjem SARS CoV 2 IgG protiteles, ne moremo dokazovati trenutne (akutne) okužbe z virusom.

SARS CoV 2 IgG protitelesa dosežejo raven meje določitve približno 14 dni po pojavu simptomov, vendar njihov titer sčasoma upada in spet lahko doseže negativno vrednost.

Rezultati so podani s številčno vrednostjo v enotah AU/mL.

Referenčna vrednost je 50,0 AU/mL. Vrednosti pod 50,0 AU/mL se smatrajo kot negativne.


Vodja diagnostičnega laboratorija ZD Murska Sobota:
Edita Ružič, mag. farm., spec. med. biok.

Obveščamo vas, da je z 11.01.2021 v Zdravstvenem domu Murska Sobota pričela delovati Ambulanta za bolezni ščitnice, kjer vas bo obravnavala zdravnica specialistka interne medicine Mirjana Rauter.

V Ambulanti za bolezni ščitnice bomo obravnavali paciente z obolenji ščitnice.
Obravnava v ambulanti obsega preučitev medicinske dokumentacije, natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah, klinični pregled in ultrazvok ščitnice.

Na podlagi napotitve zdravnice specialistke, boste lahko v okviru obravnave v Zdravstvenem domu Murska Sobota opravili sledeče laboratorijske preiskave: preiskava krvi za določitev nivoja TSH, analizo nivoja ščitničnih hormonov, ščitničnih protiteles in tiroglobulina.

Zdravnica specialistka vam bo podala mnenje o funkcionalnem stanju vaše ščitnice, svetovala nadaljnje diagnostične preiskave in terapijo, v kolikor bo le-ta potrebna.

Za klinični pregled v ambulanti je potrebna e-napotnica.

Ordinacijski čas Ambulante za bolezni ščitnice, informacije s kontaktnimi podatki so objavljeni na tej povezavi.

Obveščamo vas, da se lahko za cepljenje prijavite tako,

 • da nas pokličete na eno od telefonskih številk: 041 396 382 ali 041 644 918 ali 041 396 413:

PONEDELJEK: 7.30 – 14.30 ure
TOREK: 15.00 – 19.30 ure
SREDA: 7.30 – 14.30 ure
ČETRTEK: 15.00 – 19.30 ure
PETEK: 7.30 – 14.30 ure


Ob prijavi navedete ime, priimek, datum rojstva, kontaktno telefonsko številko in izbranega osebnega zdravnika. Nepopolnih prijav žal ne bomo mogli upoštevati.

Na cepljenje vas pokličemo na telefonsko številko, ki ste jo sporočili ob prijavi.

Za vse dodatne informacije glede izvedbe cepljenja, smo dosegljivi na telefonski številki 041 396 312 ob urah, ki so navedene:

PONEDELJEK: 8.00 – 10.00 ure
TOREK: 12.00 – 14.00 ure
SREDA: 8.00 – 10.00 ure
ČETRTEK: 12.00 – 14.00 ure
PETEK: 8.00 – 10.00 ure

Posvetovalna skupina za cepljenje (PSC) pri NIJZ je dne 9.2.2021 posodobila strategijo glede prednostnih skupin za cepljenje in oblikovala priporočila za uporabo posameznih cepiv v trenutnih razmerah.
Posodobljena strategija je dosegljiva na tej spletni povezavi: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/posodobljena_strategija_cepljenja_fin-1.pdf

 

Edith Žižek Sapač, dr.med.spec.
direktorica

 

7. decembra 2020 bomo začeli z naročanjem pacientov za preventivni pregled za zgodnje odkrivanje raka v ustni votlini. Pregledi se bodo izvajali v zobnih ambulantah ZD Murska Sobota.

Naročanje bo potekalo preko telefona na: 02 534 13 16 od 16. do 18. ure od ponedeljka do petka ali preko elektronske pošte na: pregledi-usta@zd-ms.si

Pacientu bomo dodelili termin (datum in uro).

Pacienti naj na preglede hodijo pravočasno, približno 5 do 10 minut pred svojim terminom. Vsi naročeni pacienti naj po možnosti s sabo prinesejo že vnaprej izpolnjen COVID- vprašalnik.

Prosim, da ne prihajate nenaročeni.

jpgObvestilo - Cepljenje proti gripi 2020/21

pdfOsnovne informacije o cepljenju proti gripi 2020/21 - NIJZ

V ponedeljek 19.10.2020 začnemo v ZD Murska Soboto cepiti proti sezonski gripi. Ker je pomembno, da se čim več ljudi zaščiti proti gripi s cepljenjem, smo glede na epidemiološko situacijo  vzpostavili Ambulanto za cepljenje proti gripi, ki se nahaja v Dispanzerju za otroke, šolske otroke in mladino, v prostorih posvetovalnice.

Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi bred boleznijo. Še posebej je priporočljivo za kronične bolnike, starejše od 65 let, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 leta starosti), nosečnice, osebe z izjemno povečano telesno težo ter osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na drugo osebo, še posebej to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.

Ambulanta za cepljenje proti gripi

Ambulanta za cepljenje proti gripi se nahaja v Dispanzerju za otroke, šolske otroke in mladino, v prostorih posvetovalnice. Vhod v ambulanto je z dvoriščne strani.

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe z negativno epidemiološko anamnezo, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. Obvezna je uporaba  kirurške maske ter razkuževanje rok.

Za cepljenje se je potrebno predhodno naročiti na telefonski številki 041 396 382 ali 041 644 918, v ordinacijskem času ambulante.

Ordinacijski čas ambulante:

PONEDELJEK: 7.30 – 14.30 ure

TOREK: 15.00 – 19.30 ure

SREDA: 7.30 – 14.30 ure

ČETRTEK: 15.00 – 19.30 ure

PETEK: 7.30 – 14.30 ure

ODMOR MED DELOM V DOPOLDANSKEM ČASU OD 10.00 DO 10.30

ODMOR MED DELOM V POPOLDANSKEM ČASU OD 16.00 DO 16.30

Center za duševno zdravje odraslih, ki deluje v sklopu ZD Murska Sobota, je izdal zloženko z naslovom Psihološki in drugi nasveti ali Kako premostiti obdobje koronavirusa, ki si jo lahko ogledate na spodnji povezavi:

pdfPsihološki in drugi nasveti

 

M.Sobota, 12.3.2020

Sporočili smo vam, da smo z 11.3.2020 spremenili lokacijo vstopne točke za odvzem brisa pri sumu na okužbo z virusom COVID-19 za našo regijo (področje, ki ga pokrivajo ZD Murska Sobota, ZD Lendava, ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona).

Skupna vstopna točka v naši regiji je od 11.3.2020 ZD Murska Sobota, Grajska 24 (prostori bivše Patronažne službe in zabojnik - vhod s Kopališke ulice).

Opažamo, da ljudje sami brez predhodne najave in upoštevanja navodil prihajajo na mesto odvzema brisa. Ponovno pozivamo vse, da se dosledno držijo spodaj navedenih navodil.

Pacient s sumom na okužbo z virusom COVID-19 mora najprej kontaktirati IOZ (izbranega osebnega zdravnika) ali dežurno službo, ta kontaktira epidemiologa , ki mu poda nadaljnja navodila.

O napotitvi pacienta na vstopno točko je potrebno le to predhodno obvestiti na telefonsko številko 025123804. Pooblaščena oseba kontaktira napoteno osebo in ji da natančna navodila o načinu in času prihoda na vstopno točko za odvzem brisa v ZD Murska Sobota, Grajska 24.

Po končanem postopku pregleda in odvzema brisa se osebo po odločitvi zdravnika pošlje v domače okolje z navodili do prejema izvida oz. napoti v bolnišnico.

Osebe, ki so pozitivne na okužbo s COVID-19, se obravnava v skladu z epidemiološkimi navodili.


Lep pozdrav
Edith Žižek Sapač, dr.med.spec,
direktorica

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

 • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
 • Ne dotikamo se oči, nosu in ust,
 • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
 • Upoštevamo pravila higiene kašlja,
 • Redno si umivamo roke z milom in vodo,
 • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
 • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
 • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Navodila - higiena kaslja

Navodila - higiena rok

Dodatne informacije o bolezni lahko najdete na spodnjih povezavah:

Koronavirus COVID-19 (Portal GOV.SI)

Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije (NIJZ)

 

Obveščamo vas, da je v prostorih Dispanzerja za ženske v Zdravstvenem domu Murska Sobota začela delovati Svetovalnica za mladostnice.

V Zdravstvenem domu Murska Sobota s 1.11.2019 prične delovati specialistična parodontološka ambulanta, ki jo izvaja Sara Brinar, dr.dent.med., spec. parodontologije.

Delovni čas ambulante in ostale informacije so dosegljive na spodnji povezavi:

 

6.1.2020 je v Bakovcih, na Soboški ulici 17, pričela delovati nova ambulanta družinske medicine ter splošna zobna ambulanta, v kateri bosta delovala specialistka družinske medicine Andreja Čičak in zobozdravnik Sašo Ternar.

Delovni čas in ostale informacije splošne ambulante je objavljen na tej povezavi, splošne zobne ambulante pa na tej povezavi.

 

Ob svetovnem dnevu hipertenzije bomo v petek, 17.5.2019 izvajali meritve krvnega tlaka med 8.00 in 12.00 uro v avli splošnih ambulant Zdravstvenega doma Murska Sobota.
 
Prisrčno vabljeni.
Zdravstveni dom Murska Sobota razpisuje 175 delavnic in svetovanj za promocijo zdravja med zaposlenimi (teme: zdrav življenjski slog, prehrana, gibanje, tehnike sproščanja, stres, dejavniki tveganja).

Delavnice in svetovanja bodo na sedežu delodajalcev izvajali strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Murska Sobota in so za delodajalce in zaposlene brezplačne. Kandidirajo lahko vsi delodajalci, ki delujejo na področju občin, ki jih ZD Murska Sobota pokriva. Rok za prijavo je 15. 7. 2019.

Aktivnost poteka v sklopu projekta »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih« in je financiran s strani Ministrstva za zdravje in Evropskega socialnega sklada. Cilj projekta je preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.
 
Namen: Promocija zdravja med zaposlenimi.
Obseg: 175 delavnic in svetovanj (zdrav življenjski slog, prehrana, gibanje, tehnike sproščanja, stres, dejavniki tveganja).
Prijave in informacije:
Rok: 15. 7. 2019 oziroma do zapolnitve razpisanih mest.
Prijave zbira vodja Centra za krepitev zdravja Murska Sobota,
Sandra Gaber Flegar na: sandra.gaber-flegar@zd-ms.si ali
po telefonu 030 641 514.
Termin: Delavnice in svetovanja so na voljo do konca leta 2019.
Kdo lahko kandidira: Kandidirajo lahko vsi delodajalci, ki delujejo na področju občin, ki jih ZD Murska Sobota pokriva (Murska Sobota, Beltinci, Cankova, Tišina, Grad, Hodoš, Šalovci, Gornji Petrovci, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci).
eu projekt 
 
 
Seznam razpisanih delavnic in kratka vsebina:
RAZPISANE DELAVNICE
(najmanj 10 udeležencev / skupino) 
ŠTEVILO RAZPISANIH DELAVNIC 
ZDRAVO ŽIVIM (1 x 120 minut)
Vsebina:
• Zdrava izbira in priprava hrane
• Varna, zdravju koristna telesna dejavnost
• Kako prenehati kaditi in kako ostati nekadilec
• Odgovorno uživanja alkohola
• Praktični načini za obvladovanje stresa v vsakdanjem življenju
• Kako prepoznati in obvladati depresijo in tesnobo
• Kako preprečiti nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni
 60
ALI SEM FIT? (1 x 120 minut)
Vsebina:
• Informacije o telesni zmogljivosti
• Svetovanje glede ustrezne telesne dejavnosti
 45
ZVIŠAN KRVNI TLAK (1 x 90 minut)
Vsebina:
• Informacije o normalnih in mejnih vrednostih krvnega tlaka
• Pomen normalnih vrednosti za zdravje
• Kako pravilno meriti krvni tlak in kdaj je smiselno meriti krvni tlak
• Dejavniki tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka
• Znanje in podpora za spreminjanje življenjskih navad, ki negativno vplivajo na krvni tlak
 10
ZVIŠANE MAŠČOBE V KRVI (1 x 90 minut)
Vsebina:
• Kaj je holesterol, katere so ciljne vrednosti krvnih maščob
• Dejavniki tveganja za nastanek zvišanih maščob v krvi
• Vpliv življenjskega sloga na maščobe v krvi
• Prehranska priporočila pri zvišanih vrednostih
 10
ZVIŠAN KRVNI SLADKOR (1 x 90 minut)
Vsebina:
• Kaj je motena toleranca za glukozo
• Kaj se zgodi v telesu, da se krvni sladkor dvigne nad normalne vrednosti
• Preventivno ravnanje in prehrana
 9
SLADKORNA BOLEZEN TIPA 2 (1 x 90 minut)
Vsebina:
• Kaj je sladkorna bolezen tipa 2
• Potek zdravljenja
• Kako lahko obvladujem sladkorno bolezen?
• Preventivno ravnanje
 15
ZDRAVO JEM (1 do 4 x 90 minut – odvisno od potreb)
Vsebina:
• Znanje o zdravi prehrani in njenem pomenu za zdravje
• Veščine za postopno uvajanje sprememb v svoje prehranjevanje
6
Zdravniška zbornica Slovenije je objavila tudi natečaj za medicinski dosežek leta pomurske regije. Na razpis so prejeli sedem prijav in med temi je strokovna komisija zdravnikov dvema podelila enako število točk. V kategoriji Medicinski dosežek leta 2018 sta tako dva zmagovalca. To sta:
 • Medresorsko sodelovanje v izvajanju zobozdravstvene preventive in izvajanja sanacije zobovja za otroke v splošni anesteziji (Boris Egić, dr. dent. med., spec. otroškega in preventivnega zobozdravstva, ZD Murska Sobota, Specialistična ambulanta za otroško in preventivno zobozdravstvo (v timu z Zobozdravstveno vzgojo in preventivo)
 • Zgodnje odkrivanje srčnega popuščanja pri prebivalcih mesta Murska Sobota (Prof. dr. Mitja Lainščak, dr. med., doc. dr. Jerneja Farkaš - Lainščak, dr. med., spec. javnega zdravja, Splošna bolnišnica Murska Sobota, Odsek za kardiologijo internega oddelka in Pedagoška in znanstveno-raziskovalna dejavnost)
Dr. Egiču in njegovi ekipi iskreno čestitamo!
 
Povezava: Vestnik
 
 

V Zdravstveni postaji Beltinci je s 1.12.2017 pričela delovati antikoagulacijska ambulanta, ki jo izvaja Suzana Makoter, dr.med.spec. ob ponedeljkih od 10.00 do 12.00 ure in ob četrtkih od 14.30 do 16.30 ure.

Zdravstveni dom Murska Sobota zagotavlja svojim pacientom spremljanje antikoagulacijskega zdravljenja v treh antikoagulacijskih ambulantah:

 • v Zdravstvenem domu Murska Sobota, ki jo izvaja Majda Cipot, dr.med.,
 • v Zdravstveni postaji Gornji Petrovci, ki jo izvaja Marjeta Benko Šbüll, dr.med.spec.,
 • v Zdravstveni postaji Beltinci, ki jo izvaja Suzana Makoter, dr.med.spec.

Ambulanta za vodenje antikoagulantnega zdravljenja zagotavlja spremljanje in prilagajenje antikoagulacijskega zdravljenja z antikoagulantnimi zdravili, to je z zdravili, ki preprečujejo nastajanje krvnih strdkov.

Namenjena je bolnikom z atrijsko fibrilacijo, umetnimi srčnimi zaklopkami in po prebolelih globokih venskih tombozah in pljučnih embolijah.

Dostop do specialista družinske medicine s specialističnim znanjem za vodenje antikoagulacijskega zdravljenja je omogočen z napotnico osebnega izbranega zdravnika.


Delovni čas: