• Vodja službe: Martina Panker, dipl.med.sestra
 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
 • Naslov: Grajska ulica 24, 9000 Murska Sobota
 • Telefon: (02) 534 13 24

   ORGANIZIRANOST PATRONAŽNE IN BABIŠKE SLUŽBE

  Naslov: Grajska ulica 24, 9000 Murska Sobota
  Telefon: (02) 53 41 324 ali dežurni telefon: 051 301 511
  V prostorih patronažne službe smo dosegljivi med 7:00 - 8:00 in 12:00 - 15:00

  V času naše odsotnosti lahko sporočilo oddate v poštni nabiralnik pred vhodom v Patronažno službo oz. pustite na avtomatskem telefonskem odzivniku glasovno sporočilo ter vašo telefonsko številko in poklicali vas bomo nazaj.

  Nedelje in prazniki: dežurstvo od 7:00 do 20:00 za nujne obiske po naročilu zdravnika ter obisk otročnic in novorojenčkov, ki so prejšnji dan prišli iz porodnišnice.

  O odpustu smo obveščeni na podlagi kartona Prijava poroda, ki ga starši oz. kdo drug odda osebno, v poštni nabiralnik ali pa to sporoči po telefonu na patronažno službo (obiščemo jih v 24 urah po prihodu domov).


  Patronažna in babiška služba Zdravstvenega doma Murska Sobota je organizirana kot samostojna služba osnovnega zdravstvenega varstva v ZD Murska Sobota (Zakon o zdravstveni dejavnosti, Uradni list RS, št. 23/05 – prečiščeno besedilo, Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, Uradni list RS, št. 100/05 – prečiščeno besedilo).

  Zdravstvena nega v patronažnem varstvu je integralni del primarne zdravstvene nege in s tem primarnega zdravstvenega varstva. Izvajamo jo na pacientovem domu, v zdravstvenem domu, v lokalni skupnosti in na terenu.

  Področja dela v patronažnem varstvu so:

  • Zdravstveno socialna obravnava posameznika, družine in skupnosti.
   Družina in skupnostDružina in skupnost
  • Zdravstvena nega nosečnice, otročnice in novorojenčka.
   Nega nosečnicNega novorojenčkaNega novorojenčka
  • Zdravstvena nega in oskrba pacienta na domu.
   Nega in oskrba pacienta na domuNega in oskrba pacienta na domu

  V preventivno dejavnost uvrščamo zdravstveno-socialno obravnavo posameznika, družine in skupnosti ter zdravstveno nego nosečnice, otročnice in novorojenčka na domu.

  Zdravstvena nega pacienta na domu je kurativna dejavnost in se izvaja na osnovi pisnega naročila, praviloma osebnega zdravnika.

  Preventivno patronažno zdravstveno varstvo obsega:

  • šest patronažnih obiskov pri novorojenčku in dojenčku v prvem letu starosti in dva dodatna obiska pri slepih in invalidnih materah,
  • dva patronažna obiska pri otročnici
  • patronažni obisk pri nosečnici
  • patronažni obisk pri otroku v drugem in tretjem letu starosti,
  • dva patronažna obiska na leto pri slepih in slabovidnih z dodatnimi motnjami v starosti od 7 do 25 let, če so ti v domači oskrbi in se ne šolajo,
  • obravnava pacienta zaradi sodelovanja v nacionalnih preventivnih programih - SVIT, ZORA, DORA ( preventivni obisk opravimo pri osebah, ki se ne ali pa neustrezno odzovejo na vabilo),
  • dva patronažna obiska na leto pri kronično bolnih osebah in težkih invalidih, ki so osameli in socialno ogroženi ter pri osebah z motnjami v razvoju.

   

  V Patronažni in babiški službi Zdravstvenega doma Murska Sobota je zaposlenih 25 patronažnih medicinskih sester: 16 na sedežu Zdravstvenega doma v Muski Soboti vključno z vodjo, 3 na Zdravstveni postaji Grad ter po 2 v Beltincih, Gornjih Petrovcih in Rogašovcih. Vsaka patronažna medicinska sestra ima svoje terensko območje.

  Naša terenska območja se nahajajo v 12 prekmurskih občinah na območju UE Murska Sobota: Beltinci, Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Puconci, Rogašovci, Šalovci, Tišina in Mestna občina Murska Sobota.

   


   

  image002

  Patronažne medicinske sestre
  spremljamo človeka od rojstva do smrti.
  V skrbi za zdravje populacije in pomoč ljudem
  smo nepogrešljive!


  PATRONAŽNE SLUŽBE: