Center za duševno zdravje odraslih, ki deluje v sklopu ZD Murska Sobota, je izdal zloženko z naslovom Psihološki in drugi nasveti ali Kako premostiti obdobje koronavirusa, ki si jo lahko ogledate na spodnji povezavi:

pdfPsihološki in drugi nasveti

 

M.Sobota, 12.3.2020

Sporočili smo vam, da smo z 11.3.2020 spremenili lokacijo vstopne točke za odvzem brisa pri sumu na okužbo z virusom COVID-19 za našo regijo (področje, ki ga pokrivajo ZD Murska Sobota, ZD Lendava, ZD Ljutomer in ZD Gornja Radgona).

Skupna vstopna točka v naši regiji je od 11.3.2020 ZD Murska Sobota, Grajska 24 (prostori bivše Patronažne službe in zabojnik - vhod s Kopališke ulice).

Opažamo, da ljudje sami brez predhodne najave in upoštevanja navodil prihajajo na mesto odvzema brisa. Ponovno pozivamo vse, da se dosledno držijo spodaj navedenih navodil.

Pacient s sumom na okužbo z virusom COVID-19 mora najprej kontaktirati IOZ (izbranega osebnega zdravnika) ali dežurno službo, ta kontaktira epidemiologa , ki mu poda nadaljnja navodila.

O napotitvi pacienta na vstopno točko je potrebno le to predhodno obvestiti na telefonsko številko 025123804. Pooblaščena oseba kontaktira napoteno osebo in ji da natančna navodila o načinu in času prihoda na vstopno točko za odvzem brisa v ZD Murska Sobota, Grajska 24.

Po končanem postopku pregleda in odvzema brisa se osebo po odločitvi zdravnika pošlje v domače okolje z navodili do prejema izvida oz. napoti v bolnišnico.

Osebe, ki so pozitivne na okužbo s COVID-19, se obravnava v skladu z epidemiološkimi navodili.


Lep pozdrav
Edith Žižek Sapač, dr.med.spec,
direktorica

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni,
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust,
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma,
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja,
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo,
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

 

Navodila - higiena kaslja

Navodila - higiena rok

Dodatne informacije o bolezni lahko najdete na spodnjih povezavah:

Koronavirus COVID-19 (Portal GOV.SI)

Koronavirus (SARS-CoV-2) - ključne informacije (NIJZ)